Хиляди членове на въоръжените сили от Обединеното кралство и чужбина участват в държавното погребение - едно от най-великите церемониални събития в паметта на живите.

Кортежът, придружаващ ковчега до арката Уелингтън, е воден от Кралската канадска конна полиция, съставена от седем групи - всяка със собствена група.

Още по темата

Членове на въоръжените служби от Обединеното кралство и Британската общност, полицията и NHS също участват.

Ковчегът на кралицата, увенчан с Кралския стандарт, Имперската държавна корона и кълбото и скиптъра на суверена, е в центъра на процесията, носена от Държавния лафет на Кралския флот.

За последен път каретата е била видяна през 1979 г. за погребението на чичото на принц Филип, лорд Маунтбатън, и е била използвана за бащата на кралицата, Джордж VI, през 1952 г.

Членове на персонала на Бъкингамския дворец се събраха пред сградата, докато ковчегът на кралица Елизабет II минава покрай Мемориала на кралица Виктория. Готвачи, икономи и полицаи са сред персонала, който стои пред главната резиденция на кралицата.

Паметникът - който е висок около 25 метра и е изграден с повече от 2000 тона мрамор - е поставен през 1901 г., за да отбележи смъртта на пра-пра-бабата на Елизабет.

Малко по-рано крал Чарлз, принцът на Уелс - Уилям и кралската принцеса Ан бяха заснети да отдават поздрав, докато минаваха покрай военния мемориал Кенотаф на Уайтхол, който възпоменава военните, загинали в двете световни войни.

Кенотафът е мястото, където всеки ноември се провежда националната служба за възпоменание.

Принц Хари не носи военна униформа за погребалната процесия, тъй като не е работещо кралско лице. Той не козирува пред паметника.

Всички британци и гости на града, събрали се по пътя на ковчега, събраха своите столове за пикник и се събраха да зърнат за последен път кралицата си. Една жена бърше сълзите си, докато друга й дава кърпичка през рамото.

Тълпата е неподвижна, почти мълчалива, съсредоточена да попие всеки детайл.

Живите цветове на безупречните военни униформи на гвардейците, лицата на кралските особи, дълбоко замислени, щипките на ботушите им върху червения павиран мол, острата прецизност на маршируващите моряци, войници, летци и жени.

И в центъра на всичко това, лафетът, носещ ковчега на кралица Елизабет II.

47-годишният Джей Галахър, който пътува от Кетъринг, Нортхемптъншър, със своя партньор и син, е служил шест години в британската армия като пехотен войник във 2-ри полк на Royal Anglians и нарича кралицата свой „шеф“.

"Тя беше човек, когото винаги съм гледал с уважение", каза той, докато чакаше зад бариерите на кръстовището на Албърт Роуд и Дългата алея. "Служих за нея."

72-годишният Мартин Холман от Вирджиния Уотър, Съри, пътува до Уиндзор със съпругата си Джуди, 69-годишна.

"Винаги съм бил роялист", каза Холман, следейки събитията в Лондон на голям екран, пред BBC. "Почувствах, че е по-добре да отдам почитта си. Тя е важна част от Англия; без нея имам чувството, че нещо липсва."

Шествието вече достигна целта си след тържествен марш, продължил около 45 минути.

Какво е значението на арката Уелингтън?

Първоначално е построен през 1820-те години като вход към Бъкингамския дворец, но е преместен на сегашното си място шест десетилетия по-късно, използван за отбелязване на поражението на херцога на Уелингтън над Наполеон.

Една от най-известните забележителности на Лондон е увенчана с най-голямата бронзова скулптура в Европа – изобразяваща ангела на мира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase