Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на регионалната среща на върха, на която присъства и руският му колега Владимир Путин, че иска войната в Украйна да приключи "възможно най-скоро".

Ердоган се опитва да използва добрите си работни отношения с Москва, за да се опита да убеди Путин да проведе преки преговори за прекратяване на огъня с украинския президент Володимир Зеленски в Турция.

На среща на Шанхайската организация за сътрудничество в бившия съветски Узбекистан той заяви, че Турция полага дипломатически усилия за прекратяване на войната.

"Полагаме усилия да финализираме конфликта в Украйна чрез дипломация възможно най-скоро", заяви Ердоган.

Той също така повтори загрижеността на Путин, че зърното, изпратено от Украйна по силата на споразумение, сключено с посредничеството на ООН и Турция, не достига до достатъчно развиващи се страни.

"Полагаме искрени усилия да доставим зърното на тези, които най-много се нуждаят от него, особено на нашите братя и сестри в Африка Нашата цел е да създадем кръг на мира в нашия регион и извън него. Осъществяваме ползотворно сътрудничество с ООН и страните по превоза на украинско зърно", каза Ердоган.

Турският президент трябва да проведе лична среща с Путин в рамките на срещата на върха в Самарканд по-късно днес.

Членът на НАТО Турция доставя оръжия на Украйна, като същевременно се опитва да стимулира търговията с Русия по време на войната. Ердоган твърди, че тази "балансирана" позиция е необходима поради голямата зависимост на Турция от руските енергийни доставки.

Започвайки речта си с разглеждане на въпроси като изменението на климата, тероризма и незаконната миграция, които са се увеличили в света през последните години, президентът Ердоган заяви: "Ние се разглеждаме като настоящ представител на азиатския климат на толерантност и древна култура, така че отдаваме значение на подобряването на отношенията ни с организацията. Това място е един от нашите прозорци към Азия. Изправени сме пред изменението на климата, енергетиката, тероризма, незаконната миграция, икономическата рецесия и многобройни смущения във веригата на доставки и можем да се борим с тях само заедно. В този глобален епидемичен процес, който ни напомня, че цялото човечество е в една лодка, събитията не бяха добър тест на страните. Някои държави стигнаха до конфликт за медицински доставки", каза той, цитиран от „Хаберлер“.

Турция е страна, която много добре познава кървавото лице на тероризма, каза още Ердоган. „Въпреки че през повечето време сме оставени сами, ние продължаваме борбата си с тероризма, включително с ПКК, PYD, YPG, „Фето“ и „Даеш“. Днес се осъзнава по-добре значението на укрепването на връзката между Изтока и Запада“, каза турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase