Снимка: архив, БГНЕС

Румънският миночистач „Лейтенант Димитрие Николеску" претърпя снощи леки щети след взрив на морска мина в Черно море на повече от 40 километра от пристанище Констанца. При инцидента няма пострадали, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Щаба на военноморските сили.

Екипажът от 75 души не е в опасност, плаваемостта на кораба не е засегната и на борда няма сериозни повреди. Друг военен кораб е заминал, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач до пристанището в Констанца, се посочва в изявление на щаба.

Миночистачът „Лейтенант Димитрие Николеску“ пристигна вчера около 17:45 ч. в район, в който бе забелязана военна мина. На борда на кораба се е намирал екип от водолази за обезвреждане на боеприпаси със съответната специализирана техника. Хидрометеорологичните условия обаче - скорост на вятъра от 10-12 м/сек. и височина на вълните от 1,5-2 метра, не са позволили пускането на вода на специализираната лодка на екипа водолази за обезвреждане на боеприпаси.

Щабът на военноморските сили посочва, че въпреки че са били взети мерки за безопасност, след настъпването на тъмнината поради неблагоприятните метеорологични условия корабът е бил ударен от мината, носена от бурята. Експлозията е направила малка дупка на границата на ватерлинията на кораба в кърмовата част, уточнява Щабът на военноморските сили.

В резултат на експлозията няма жертви или ранени, 75-те членове на екипажа на кораба не са в опасност, плаваемостта на кораба не е засегната и няма големи повреди на борда. Веднага след експлозията екипажът на кораба е предприел действия за запушване на дупката и ограничаване на последиците от проникването на морска вода в кърмовото отделение, съобщава щабът.

По заповед на началника на Щаба на военноморските сили водолазният кораб "Грозавул" е отплавал от пристанище Констанца, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач.

След началото на въоръжената агресия на Руската федерация в Украйна това е третата военна мина, която пристига в зоната на отговорност на румънските военноморски сили. От началото на войната досега в западната част на Черно море са унищожени 28 морски мини, от които три от Турция, две от Румъния, една от България и 22 от Украйна, посочва Щабът на военноморските сили на Румъния, цитиран от Аджерпрес.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase