Снимка: БГНЕС

Пожарите в Амазонската екваториална гора в Бразилия нараснаха през август до най-високото си ниво за месеца от над десетилетие. Това показват данни на правителството, цитирани от "Ройтерс".

Броят им надхвърли този на пожарите през август 2019 г., които привлякоха световното внимание скоро след като президентът Жаир Болсонару встъпи в длъжност.

Националният институт за космически изследвания (INPE) е регистрирала чрез сателит 31 513 сигнала за пожари в Амазония през първите 30 дни на месеца, което го прави най-лошият август от 2010 г. насам, когато пожарите достигнаха общо 45 018 за целия месец.

Повечето подобни сигнали в Амазонската джунгла на Института средногодишно постъпват през август и септември - считани за сезона на пожарите в региона, когато дъждовете спират, позволявайки на животновъдите и земеделците да палят обезлесени райони.

С един оставащ ден от август пожарите този месец вече са се увеличили с 12,3% спрямо август 2021 г. и с приблизително 20% над средното за месеца съгласно базата данни на Института от 1998 г. насам.

Още по темата
Пикът идва преди президентските избори през октомври, като основните конкуренти за президентския пост са в остро противоречие относно унищожаването на Амазонските тропически гори.

Фаворитът - левият бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, обеща по-строга защита на Амазония и разкритикува десния настоящ президент Жаир Болсонару, че е позволил обезлесяването на биома да достигне своя 15-годишен връх.

Болсонару е обвиняван, че след встъпването си в длъжност през 2019 г. е отменил защитата на околната среда в Бразилия, отваряйки пътя за дървосекачите и животновъдите незаконно да разчистват по-големи части от Амазонската джунгла.

Предварителните данни показват, че обезлесяването на бразилската Амазония през първите седем месеца на годината възлиза на площ, приблизително седем пъти по-голяма от размера на Ню Йорк - рекордни мащаби в сравнение с последните шест години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase