Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди пъбове във Великобритания могат да бъдат принудени да затворят заради задълбочаващата се енергийна криза.

Още по темата
Енергийните сметки на пъбовете могат да скочат с 300%, тъй като за разлика от домакинствата, за бизнеса няма дори таван за енергийните сметки, предаде кореспондентът на БНР.

Ръководителите на шест от водещите пивовари в страната, които са в борда на Британската асоциация на бирата и пъбовете, призоваха правителството за незабавна намеса, включително предоставяне на спасителен финансов пакет и налагане на таван на енергийните сметки и за бизнеса.

Собственици на пъбове заявиха, че енергийната криза ще нанесе „сериозни и непоправими щети“ на индустрията, ако не им бъде оказана правителствена помощ. Крис Джоуси, шеф на Admiral Taverns, който има 1 600 пъба, заяви за Би Би Си, че наемателите на неговите заведения сега плащат по-големи сметки за енергия, отколкото за наем.

Един от тях е заявил, че си тръгва, след като е държал пъба 20 години, защото сметките му за електричество са скочили с 450%. В изявление на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустрията се казва, че „нито едно правителство не е в състояние да контролира глобалната фактори, водещи до увеличение на енергийните цени и останалите бизнес разходи“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase