Снимка: БГНЕС

Камбанен звън огласи японския град Хирошима на зазоряване - 77 години след първата атомна бомбардировка в историята. На 6 август 1945-а Съединените щати унищожават близо 140 000 души само с една експлозия.

В церемонията в мемориалния парк на мира тази година днес участва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова страните, които притежават най-страшното оръжие, да пресекат устрема към нова ядрена надпревара:

„Почти 13 000 са ядрените оръжия. Арсеналите се обновяват и общата ядрена заплаха расте заради геополитически кризи по целия свят - от Близкия изток до Корейския полуостров до руското нахлуване в Украйна. Страните, които имат ядрени оръжия, не бива да ги използват първи. Трябва и да гарантират на неядрените страни, че няма да ги заплашват с такива оръжия. Само едно решение има срещу ядрената заплаха - да няма ядрени оръжия въобще“.

Посланикът на Русия в Япония не беше поканен на възпоменателната церемония. Кметът на Хирошима Казуми Мацуи спомена в речта си Владимир Путин. "С нахлуването в Украйна руският лидер, който е избран, за да защитава живота на хората от народа си, използва същите тези хора като инструменти за война - за отнемане на живота и препитанието на цивилни граждани на друга страна", заяви Мацуи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase