Снимка: БГНЕС

След информацията на ръководителя на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин, че КНДР е признала ДНР, той благодари на Пхенян за "сериознта подкрепа за народа на Донбас" и изрази увереност в развитието на двустранните отношения. "Това политическо решение ще бъде основа за по-нататъшно развитие на отношенията и в икономическата сфера. Двустранното партньорство ще увеличи географията на търговията за предприятията от нашите държави. Убеден съм, че ще имаме активно и ползотворно сътрудничество", отбеляза ръководителят на републиката.

От мисията на ДНР съобщиха, че посланикът на КНДР е предал на посланика на Донецката народна република в Русия документ за признаване на републиката. "Посланикът на КНДР Шин Хонг-чол предаде на посланик Олга Макеева документ за решението на правителството на Корейската народнодемократична република да признае независимостта на Донецката народна република", съобщи представителството на ДНР в Русия в своя канал в Telegram.

На срещата посланиците се споразумяха и за по-нататъшни стъпки за установяване на дипломатически отношения. Макеева изрази увереност, че "сътрудничеството между държавите, което от този ден стана официално, ще бъде продуктивно и взаимноизгодно".

Посолството на КНДР в Москва потвърди, че Пхенян е признал Донецката и Луганската народни републики.

На 12 юли министърът на външните работи на КНДР Наталия Никонорова заяви, че се водят преговори с КНДР за признаване на републиката. Тя добави, че е имало няколко работни срещи с посланика на КНДР в Москва.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин заяви, че признава суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. С техните лидери бяха подписани договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Русия установи дипломатически отношения с Донецката и Луганската народни републики на 22 февруари 2022 г.

Южна Осетия призна независимостта на ЛНР и ДНР още през 2014 г. Дипломатическите отношения между Южна Осетия и ДНР бяха установени на 11 май 2017 г., а с ЛНР - на 12 май 2019 г. На 25 февруари 2022 г. президентът на Абхазия Аслан Бжания подписа укази за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики, а на 9 и 10 март с тях бяха установени дипломатически отношения.

На 29 юни Сирийската арабска република реши да признае независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики. На 30 юни Киев отговори, като обяви, че е скъсал дипломатическите си отношения със Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase