Обединеното кралство няма да се завърне в Европейския съюз, заяви лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър. Той обаче критикува правителството за Брекзит и изложи свои планове как страната може да продължи успешно напред след него.

Киър Стармър заяви, че Великобритания е в задънена улица и се нуждае от план икономиката ѝ отново да започне да бележи растеж. Той препоръча Великобритания да остане извън общия европейски пазар, митническия съюз и правилата за свободно движение, предаде БНР.

Още по темата
"Ние искаме да вървим напред, а не назад, ето защо не става дума за връщане обратно в ЕС. Пределно ясно е, че не може да подновяваме всички тези стари спорове, всички тези разногласия, които причиниха толкова много мъка през последните години", каза Стармър.

Лидерът на лейбъристите отбеляза, че икономиката е в застой под управлението на правителството на консерваторите, чиято сделка за Брекзит спъва напредъка. Ето защо планът на лейбъристите се фокусира върху "деблокиране" на споразумението за Брекзит чрез премахване на пречките за търговията с ЕС и стъпки за решаване на граничните въпроси в Северна Ирландия.

В реч в проевропейския мозъчен тръст Център за европейска реформа Киър Стармър се опита за първи път открито да поеме контрол върху въпроса за Брекзит, който продължава да е разделителна линия за много депутати, партийни членове и гласоподаватели на лейбъристите.

На фона на официалната статистика, която показва, че Брекзит е навредил на националната икономика, Стармър е под натиск от част от своята партия, включително кмета на Лондон Садик Хан, страната да се присъедини отново към общия европейски пазар.

Стармър обаче отхвърли този подход с аргумента, че "подновяването на старите спорове е рецепта за още по-голямо разделение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase