Снимка: БГНЕС

Принц Чарлз изрази дълбока "скръб" за историческото робство в речта си пред лидерите на церемонията по откриването на срещата на Общността на нациите в столицата на Руанда Кигали.

Престолонаследникът на Обединеното кралство заяви, че Британската общност "трябва да намери начини, нови начини, да признае нашето минало" и наследството за коренните общности.

"Искам да призная, че корените на нашата съвременна асоциация се простират дълбоко в най-болезнения период от нашата история", заяви той.

"Не мога да опиша дълбочината на личната си скръб от страданията на толкова много хора, докато продължавам да задълбочавам собственото си разбиране за трайното въздействие на робството".

"Просто казано, това е разговор, чието време е дошло", добави принц Чарлз.

Великобритания и други европейски държави са поробили милиони африкански граждани между XV и XIX в. и са ги транспортирали до плантации в Карибския басейн и Америка.

В петък държавите от Общността на нациите се срещнаха в столицата на Руанда, за да потърсят решения на проблеми като изменението на климата, тропическите болести и други предизвикателства, задълбочени от пандемията COVID-19, предава БГНЕС.

Около 32 от членовете на Британската общност са малки държави, като 25 от тях са класифицирани като уязвими от изменението на климата.

Чарлз присъства, за да представлява кралица Елизабет II, която през последните години ограничи официалните си задължения. Срещата на върха се провежда в несигурен момент за британската монархия, както и за Британската общност, чиято значимост понякога се поставя под въпрос.

Понастоящем Елизабет е държавен глава на 14 кралства от Общността, но през ноември Барбадос прекъсна връзките си с монархията, а няколко други карибски държави, включително Ямайка, заявиха, че планират да последват примера ѝ.

В изказването си в петък Чарлз заяви, че "свободните" нации могат да вземат такива решения "спокойно и без злоба".

На срещата на върха в Руанда ще бъдат разгледани и молбите на бившите френски колонии Того и Габон за присъединяване към Общността на нациите.

Решението за провеждане на срещата на върха в Руанда също беше критикувано предвид лошото състояние на правата на човека в страната.

Правителството на Обединеното кралство е широко осъждано за подписването на скорошно споразумение за прехвърляне на мигранти на хиляди километри до Руанда. Споразумението е изправено пред правни пречки, а първата група мигранти все още не е пристигнала в Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase