Снимка: БГНЕС

Съдът в Осака постанови, че японската забрана за еднополови бракове не е "противоконституционна", с което нанесе удар на активистите за правата на ЛГБТ общността в единствената страна от Групата на седемте, която не позволява на хората от един и същи пол да сключват брак.

Три еднополови двойки са завели дело в районния съд в Осака - едва второто, което се разглежда по този въпрос в Япония. Съдът отхвърли иска им за обезщетение в размер на 1 млн. йени (13 803 лв.), както и твърдението, че забраната противоречи на конституцията на Япония.

Решението попарва надеждите на активистите да окажат натиск върху японското правителство да се заеме с този въпрос, след като през март 2021 г. съдът в Сапоро се произнесе в полза на иска, според който неразрешаването на еднополовите бракове е противоконституционно.

Конституцията на Япония определя брака като основан на "взаимното съгласие на двата пола", но нарастващата обществена подкрепа в проучванията на общественото мнение за еднополовите бракове, както и въвеждането на права за партньорство за еднополови двойки в столицата Токио миналата седмица, увеличиха надеждите на активистите и адвокатите по делото в Осака.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase