Снимка: архив, БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че е дълбоко трогната от празненствата по случай нейния платинен юбилей като монарх и допълни, че е "твърдо решена да продължава да служи на нацията по най-добрия начин в рамките на нейните възможности".

Още по темата
Кралицата, която пропусна много голяма част от най-различните мероприятия по време на четирите почивни дни, изненада приятно участниците в голямото юбилейно шествие-карнавал, приключило пред Бъкингамския дворец, като се появи на балкона да ги приветства, предаде БНР.

Елизабет Втора бе придружена от принц Чарлз и Камила и принц Уилям и Кейт с трите им деца.

По-късно в писмо до британците 96-годишния монарх благодари на нацията, отбелязвайки, че се надява "това възобновено чувство на задружност да продължи години напред".

В юбилейното шествие-карнавал участваха около 10 000 души, 6 000 от които бяха актьори и звезди от различни сфери, които на практика разказаха на събралото се голямо множество историята на живота на кралицата по най-артистичен, ексцентричен и забавен начин.

В парада бе използвана същата 260-годишна златна каляска, с която Елизабет Втора е била откарана за коронясването ѝ през 1953 година.

Междувременно в неделния заключителен ден милиони из цялото Обединено кралство участваха в така наречените "патриотични" улични партита, пикници и барбекюта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase