Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо въведе законови норми, които силно ще ограничат вноса, купуването или продажбата на огнестрелни оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Правителството каза, че законопроектът също така ще позволи отнемане на разрешителните за оръжие на хора, участващи в актове на домашно насилие или престъпен тормоз.

Правителството също така планира да се бори с контрабандата и трафика на оръжие чрез увеличаване на наказателните санкции, предоставяне на повече инструменти за разследване на престъпления с огнестрелни оръжия и засилване на мерките по границите.

Законопроектът ще създаде нов закон, който позволява на съдилищата да изискват хората, считани за опасност за самите себе си или за другите, да предадат огнестрелните си оръжия на полицията.

Властите също така ще изискват пълнителите за пушки да бъдат променени за постоянно, така че никога да не могат да съдържат повече от пет патрона, и ще забранят продажбата и прехвърлянето на пълнители с голям капацитет.

Трюдо отдавна планира да приеме по-строги закони за оръжията, но въвеждането на новия потенциален закон идва след масови стрелби този месец в Ювалди, Тексас и Бъфало, Ню Йорк.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase