Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Република Корея Юн Сук Йол се съгласиха да увеличат съвместната възпираща сила срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, предадоха Ройтерс и АП.

На срещата си днес в Сеул двамата ръководители изразиха безпокойство от разпространението на COVID-19 северно от 38-ия паралел, както и готовност да помогнат.

Още по темата
На съвместната пресконференция Байдън каза, че САЩ са предложили ваксини на Северна Корея и Китай. Юн добави, че също е предложил помощ на комунистическия Север да се справи с първата вълна от коронавирус, за която съобщава, но досега нямало отговор от Пхенян.

Джо Байдън заяви, че би желал да се срещне със севернокорейския вожд Ким Чен Ун, ако той е заинтересуван от сериозни разговори.

На пресконференцията президентите на САЩ и Република Корея съобщиха, че ще обмислят евентуално разширяване на съвместните военни учения с цел възпиране на ядрената заплаха от КНДР по време, когато има малка надежда за дипломация. Юн потвърди, че двете страни споделят стремежа си за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров и установяването на "международен правов ред" в региона.

Тези изявления може да предизвикат гнева на Пхенян, който заявява, че развива своите ракетни и ядрени оръжейни програми срещу заплахата от САЩ и военното им присъствие и маневри в Южна Корея.

Днешната среща между Джо Байдън и Юн Сук Йол е тяхната първа след встъпването в длъжност преди 11 дни на новия южнокорейски президент. Дружеската атмосфера за разговорите между отдавнашните съюзници е засенчена от разузнавателните сведения, че Северът са готви да извърши нови ядрени или ракетни тестове.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase