Снимка: БГНЕС

Китайските военни заявиха, че са наблюдавали и предупредили американски военен кораб, който е преминал през чувствителния Тайвански проток - мисия, която се е случила малко след като Китай е провел учения в близост до острова.

Седмият флот на ВМС на САЩ заяви, че ракетният крайцер USS Port Royal е извършил "рутинно" преминаване през Тайванския проток през международни води "в съответствие с международното право" във вторник, което е втората подобна мисия за две седмици.

САЩ извършват такива плавания приблизително веднъж месечно, с което предизвикват гнева на Китай, който ги възприема като знак на подкрепа за Тайван - демократично управляван остров, който Пекин разглежда като китайска територия, предаде "Ройтерс".

Командването на Източния театър на Народноосвободителната армия заяви в изявление, че неговите сили са наблюдавали кораба през цялото време и са го "предупредили".

Още по темата
"Съединените щати често разиграват подобни драми и провокират неприятности, като изпращат погрешни сигнали на силите за независимост на Тайван и умишлено засилват напрежението в Тайванския проток", добави то.

Военноморските сили на САЩ заявиха, че корабът "е преминал през коридор в пролива, който е извън териториалното море на която и да е крайбрежна държава".

"Преминаването на "Порт Роял" през Тайванския проток демонстрира ангажимента на Съединените щати за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион. Военните сили на Съединените щати летят, плават и оперират навсякъде, където международното право го позволява."

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че американският кораб е плавал на север през пролива и че ситуацията във водния път е "нормална".

Късно във вторник министерството съобщи, че един китайски боен хеликоптер WZ-10 е пресякъл за кратко неофициалната средна линия на пролива, през която бойните самолети от двете страни обикновено избягват да преминават, въпреки че китайските военновъздушни сили понякога го правят.

Тя съобщи също, че два китайски хеликоптера KA-28 за борба с подводници са били забелязани в район, намиращ се приблизително по средата на пътя между югозападното крайбрежие на Тайван и контролираните от Тайван острови Пратас в горната част на Южнокитайско море.

Миналата седмица въоръжените сили на Китай проведоха поредния кръг от учения в близост до Тайван, за да подобрят съвместните бойни операции, съобщиха от Народноосвободителната армия в понеделник, след като претендираният от Китай остров съобщи за повишена активност.

На 27 април разрушителят с управляеми ракети USS Sampson премина през Тайванския проток, което Китай осъди, заявявайки, че подобни мисии "умишлено" вредят на мира и стабилността.

Съединените щати, както повечето държави, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са неговият най-важен международен поддръжник и доставчик на оръжие, което го прави постоянен източник на напрежение между Пекин и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase