Снимка: БГНЕС

Приблизително 100 цивилни са евакуирани от територията на завод Азовстал в Мариупол, те се насочват към Запорожие. Това съобщи в неделя украинският президент Владимир Зеленски.

„Евакуацията на цивилни от Азовстал започна. Първата група от около 100 души вече е на път към контролираната територия. Ще ги посрещнем утре в Запорожие. Благодарим на нашия екип! В момента заедно с представители на ООН се работи за евакуиране на останалите цивилни от завода“, написа той в Twitter.

От своя страна ръководителят на парламентарната фракция на управляващата партия на Украйна „Слуга на народа“ Давид Арахамия също твърди, че „евакуацията е била успешна“. Сред евакуираните са деца, жени и възрастни хора, добави той.

БГНЕС припомня, че по-рано днес от Азовстал бяха евакуирани в Донецката народна република (ДНР) 40 души, включително 8 деца и 14 жени. Тя бяха евакуирани с три автобуса.

В събота на два пъти бяха изведени общо 46 цивилни лица. 25 от тях напуснаха завода през деня, а по-късна в тъмната част на деня същото сториха още 21 души. Всички те бяха транспортирани в селището Безименно, което е под контрола на ДНР. Така общия брой на евакуираните на територията под контрола на ДНР стана 86 души.

Представителят на ООН по хуманитарните въпроси Сабиано Абреу потвърди, че организацията провежда операция за безопасност извеждане на цивилните лица от Азовстал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase