Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън, съпругата му Кари Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак бяха глобени от лондонската полиция за събиранията на "Даунинг стрийт" по време на локдаун. Джонсън обаче отказа да подаде оставка, предаде БНР.

Още по темата
Глобата и на тримата е за участието им в купона за рождения ден на премиера на 19 юни 2020 година. Джонсън потвърди, че е платил глобата. По-късно това стори и Сунак. И тримата поднесоха дълбоки извинения, но нито Джонсън, нито Сунак предложиха да подадат оставки, каквито бяха поискани от всички партии в опозиция.

От опозицията призоваха също за незабавно свикване на парламента, чиито депутати са във великденска ваканция, за да бъде обсъдено случилото се. От Групата на опечалените семейства, загубили близки по време на пандемията, заявиха, че "просто няма начин Джонсън и Сунак да продължат да управляват" и нарекоха действията им "абсолютно безсрамни".

В интервю от резиденцията си Чекърс Джонсън каза, че "искрено приема, че хората са имали право да очакват повече от него, но сега изпитва още по-голямо чувства на отговорност да постигне приоритетите на британския народ".

Борис Джонсън е първият британски премиер, глобяван за нарушаване на закона.

Общо за така наречения скандал "Партигейт" досега полицията издаде повече от 50 глоби, разследвайки 12 събирания на "Даунинг стрийт" и други правителствени сгради по време на локдаун.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase