Снимка: БГНЕС/EPA

Британският финансов министър Риши Сунак обмисля да подаде оставка, заради данъчния статут на неговата съпруга, съобщи The Sunday Times.

Постът е заеман от Сунак през последните две години. Той е подлаган на постоянни критики, заради статута на неговата съпруга Акшата Мърти. Тя потвърди, че има данъчен статут без местожителство. Това означава, че не плаща данък върху своите приходи извън Великобритания.

Нейното решение е законно, но опозицията смята, че противоречи на плана на Сунак да повиши данъците на работниците и работодателите.

Още по темата
Самата Мърти е дъщеря на основателя на една от най-големите индийски компании за програмиране. Тя самата притежава малък процент от компанията и получава сериозни дивиденти всяка година.

Мърти обяви, че ще промени своя статут и ще започне да плаща данъци върху своите дивиденти от чужбина. Сунак настоява, че тези критики са изцяло политически мотивирани.

Неговото семейство вече се е изнесло от правителствения апартамент, което води до предположения, че може да се стигне до разговори за неговото оттегляне от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase