Снимка: БГНЕС

Близо 50 души бяха ранени, след като властите използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъснат тълпата, която нахлу в дома на президента на Шри Ланка Готабайя Раджапакса на фона на гнева срещу начина, по който правителството се справя със задълбочаващата се икономическа криза в страната, пише „Гардиън“.

Кризата, която е най-тежката в историята на страната, предизвика масово недоволство, тъй като хората не могат да си намерят газ за готвене, лекарства, гориво и основни хранителни продукти като мляко на прах, защото в страната липсва чуждестранна валута за плащане на вносните стоки.

Тълпа от стотици хора скандираше за оставката на Раджапакса и целия кабинет заради справянето му с кризата. Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват как протестиращите крещят "лунатик, върви си вкъщи".

Семейство Раджапакса управлява острова. Министърът на финансите, министър-председателят и министърът на земеделието са братя на президента. Неговият племенник е министър на спорта.

Още по темата
Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръснат тълпата. Близо до дома на президентите в Мирихана демонстрантите подпалиха армейски автобус и полицейски автомобил.

Насилието предизвика въвеждането на комендантски час през нощта, който беше отменен в петък, и арестуването на 45 души. Близо 50 души, включително някои журналисти, бяха ранени и откарани в болница.

Официални източници съобщиха за АФП, че Раджапакса не е бил вкъщи по време на протеста, който беше първият, насочен срещу президента, след като недостигът на дизелово гориво предизвика демонстрации в други части на острова.

Икономическият срив доведе до това, че пътищата в града станаха страшно празни, тъй като горивните колонки пресъхнаха. Ако жителите успеят да намерят бензин, цената му се е повишила от 128 рупии за литър на 300 рупии.

Без климатици и вентилатори хората се изпаряват в жега по време на 10-12-часовите прекъсвания на електрозахранването. Правителството не разполага с пари, за да плаща за горивото, необходимо на електроцентралите.

Хората с тежки заболявания се борят да намерят лекарства, а болниците са отменили операции, тъй като нямат дизел за работа на генераторите, които действат като резервен вариант по време на прекъсването на електрозахранването.

За да пести електроенергия, правителството е изключило уличното осветление. Мобилните телефони са засегнати, тъй като резервните генератори, използвани в базовите станции, са изчерпали дизеловото гориво.

"Уверяваме се, че зареждаме телефоните си в часовете, в които имаме електричество, но интернетът е много неравномерен, защото кулите не работят правилно. Супермаркетите са затворени, тъй като нямат електричество за осветлението или фризерните отделения и плащаме два до три пъти по-висока цена от обичайната за основни хранителни продукти", заяви служителят в туризма Зайнур Аднан пред Guardian, преди връзката с WhatsApp да се провали.

Решението на правителството да се впусне в биологичното земеделие миналата година се оказа катастрофално. Забраната на всички химически торове, без да подготви земеделските производители, доведе до рязък скок на цените и недостиг на храни. Въпреки че по-късно политиката беше частично отменена, щетите вече бяха нанесени.

"Селското стопанство е в сериозно затруднение. Сега те искат да внасят торове, но с войната в Украйна торовете не са налични, защото други държави имат дългосрочни договори, които са обвързали доставките", казва пенсионираната индийска дипломатка Нилам Део.

Тази година Шри Ланка трябва да изплати външен дълг в размер на 7 млрд. долара, въпреки че не разполага с чуждестранна валута за внос на сухо мляко. Около 10 % от този дълг се дължи на Китай.

Наскоро Индия отпусна заем в размер на 912 млн. долара заедно с друга кредитна линия в размер на 1 млрд. долара за Шри Ланка за закупуване на храни и горива. Шри Ланка също така търси още заеми от Китай. Правителството заяви, че търси спасителен заем от Международния валутен фонд.

Групите на гражданското общество призоваха за нова демонстрация в неделя сутринта и се очаква в нея да участват членове на опозиционните партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase