Снимка: архив, БГНЕС

Полша ще предприеме стъпки, за да сложи край на руския внос на петрол до края на 2022 година, заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Асошиейтед прес. Това се случва, след като днес Германия обяви "ранно предупреждение" за равнището на доставките на природен газ и призова потребителите да пестят енергия на фона на войната в Украйна.

Полша вече в голяма степен е намалила зависимостта си от руския петрол, подчерта полският премиер.

Още по темата
Моравецки заяви на пресконференция, че Полша е задействала най-радикалния план сред европейските страни за отказ от руски енергийни източници.

Премиерът каза, че се надява импортът на газ да бъде съкратен през май.

Полша призова другите европейски страни също да намалят зависимостта си от вноса на руски горива. Варшава се аргументира, че парите от износа на петрол и газ подхранват руската военна машина и това трябва да спре.

Моравецки поиска от ЕК да наложи данък върху всички въглеводороди, които се внасят от Русия, за да е налице "справедлива" търговия.

"Призовавам ЕК да наложи данък върху руските въглеводороди, за да могат търговията и икономическите правила на единния европейски пазар да функционират по справедлив начин", заяви Моравецки, цитиран от Франс прес.

Полша вече предприе стъпки към намаляване на зависимостта си от руския газ, припомня АП. Терминал за втечнен природен газ бе построен в Швиноуйшче и в момента се разширява, получавайки доставки от Катар, САЩ, Норвегия и други износители. Нов газопровод в Балтийско море за внос на газ от Норвегия ще влезе в експлоатация в края на тази година.

Варшава обяви вчера, че забранява вноса на руски въглища.

Предвид решението да се блокира вносът на въглища от Русия ще се налагат финансови санкции на всички частни фирми, внасящи руски въглища в Полша, обяви снощи правителственият говорител Пьотър Мюлер. Той добави, че страната му повече не може да чака Европейският съюз да приеме такава политика.

Въпреки че Полша добива сама голяма част от въглищата си, тя разчита и на внос. Вносът от Русия е около 13 процента от всички въглища, използвани годишно в Полша.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase