Снимка: архив, БГНЕС

Телевизионните програми на Би Би Си са били свалени от ефир в Афганистан, след като талибаните са разпоредили на местните канали да не излъчват съдържание от чуждестранните им партньори, съобщиха от британската медийна корпорация.

Наричайки решението на талибаните „тревожно развитие“, от Би Би Си съобщиха, че то ще засегне повече от 6 милиона зрители на програми, излъчвани на фарси, пущу и узбекски, предаде БНР.

Програмите на Би Би Си на фарси все още могат да бъдат гледани, но само от около 20% от афганистанците, които имат сателитна телевизия.

Радиото и онлайн услугите не са засегнати. Потърпевши от решението на талибанското ръководство са също „Гласът на Америка“, „Дойче веле“ и китайската Глобална телевизионна мрежа.

Ръководителят на Езиковия отдел на Световните служби на Би Би Си Тарик Кафала заяви, че е много важно афганистанците да не бъдат лишавани от безпристрастна журналистика във време на несигурност и бурни събития.

Кореспондентът на Би Би Си в Кабул Секундер Кермани каза, че официалната позицията на талибаните е, че могат да се излъчват критични материали, но само като се вземат предвид „ислямските ценности и националното единство“ . Кермани обаче допълни, че репортерите често биват задържани или бити за материалите си и много афганистански журналисти са избягали от страната, откакто талибаните дойдоха на власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase