Снимка: БГНЕС

В три стратегически направления Русия губи войната в Украйна, според бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Още по темата

"На първо място тя загуби информационно-пропагандната война. Западът е единен, включително и в Русия има съпротива сред обществото. На второ място руската държава тотално губи наратива, че санкциите нямат значение и ще издържи. В чисто военно техническо отношение Русия също губи войната. И до ден днешен все още не използвала своята авиация. Нанасят се удари с ракети и с артилерия", обясни той пред Нова тв.

 По думите му стотици военни ще бъдат осъдени в Хага заради войната.

"Войниците са наясно със съдебната отговорността която носят за оръжията които използва и целите, които поразяват. Нека не забравяме, че вече е започнал процес на събиране на доказателства за Международния наказателен съд в Хага", каза още Шаламанов.

На въпрос има ли още военен ресурс Русия, бившият министър на отбраната обясни следното:

"При войната в Грузия Путин и генералите  показаха, че могат да побеждават.  Сега руската армия се оказа абсолютно безпомощна, започвайки една несправедлива и брутална война. Логистиката е много важна във всяка военна операция. Путин се готви поне 8 години за тази част от войната, да не кажа 20 години със завземането на Крим. Основното ударно средство на украинската армия са турските безпилотни самолети срещу които Русия се оказа безпомощна", коментира още Шаламанов.

По думите му военното подпомагане на Украйна се е оказало полезно за постигане на добри позиции за прекратяване на войната.

"Ако Русия включи своята масирана авиация, неизбежно ще бъде намерено политическо решение за блокиране на въздушното пространство над Украйна. Това ще бъде невероятна хуманитарна криза за милиони. Светът не може да си го позволи", заключи Велизар Шаламанов.

Според него войната в Украйна пише историята на 21 век.

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 1 година

Същото като ваксините,как ви поверва цела Европа така и сега същата тактика,да ви верват,чеУкрайна ще победи.Искате да печелите време,да играе мечката по-дълго на борсата,да обезценитв еврото и Сащ дакупат европа на безценица.Нищо може пък да е за добре.

83

Анонимен

преди 1 година

Ей а стига с тая простотия.За пари некой и майките си продават

82

Алекс

преди 1 година

Путин очакваше,че руснаците в Украйна ще го посрещнат като освободител.Обаче вместо с хляб и сол "освободителите" ги посрещат с "Джавелини".Знаят ,че след руско "освобождение" ги чака бедност и мизерия.Когато Русия завладее територия я превръща в ***,когато САЩ завладяха Калифорния,я направиха най-богатия американски щат.