Снимка: БГНЕС

Конфликтът в Украйна ще има последици за възстановяването на световната икономика. Това предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

След нахлуването на Русия в съседна Украйна, Георгиева каза, че е „дълбоко загрижена“ за въздействието върху народа на Украйна и предупреди, че военните действия „носят значителен икономически риск за региона и света като цяло“.

Международният валутен фонд продължава да оценява икономическите щети от войната, но "ще е готов да подкрепи своите членове, ако се наложи", написа Георгиева в профила си в Туитър.

Базираният във Вашингтон Фонд е в процес на предоставяне на помощ от 2,2 милиарда долара за Украйна по програма за заем, която трябва да приключи през юни.

Георгиева каза, че фондът може да предостави помощ на други страни, засегнати от всякакви странични ефекти от конфликта, ако е необходимо.

Конфликтът Киев - Москва вече доведе до покачване на цените на петрола до най-високото им ниво от 2014 г. насам, което допринесе за глобален инфлационен натиск.

Очаква се Съединените щати и европейските сили по-късно днес да засилят икономическите санкции срещу Русия, което допълнително ще уязви световната икономика.

През януари МВФ намали прогнозата си за световния БВП за 2022 г. до 4,4%, което е с половин пункт по-ниско от предишната оценка през октомври.

Сред очакваните санкции Вашингтон и Брюксел могат да се добавят и изключване на Русия от глобалната разплащателна система SWIFT. Това ще лиши Русия от възможността да печели от световния енергиен пазар, който работи предимно в щатски долари.

Анализаторите обаче отбелязват, че Москва се е подготвяла години наред да устои на подобни санкции, трупайки пари и злато и има много нисък дълг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase