Снимка: архив, БГНЕС

Тайван "не е Украйна" и винаги е бил неотделима част от Китай, заяви китайското външно министерство в момент, когато тайванската президентка Цай Ингвен призова островът да засили бдителността си към военните дейности на Пекин в отговор на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Тези коментари бяха направени, след като британският премиер Борис Джонсън сигнализира за риск за Тайван, предупреждавайки миналата седмица, че ще има разрушителни последици по целия свят, ако Западът не успее да изпълни обещанията си за подкрепа на независимостта на Украйна.

Още по темата
Китай, който твърди, че Тайван е негова отцепила се провинция, засили военните си дейности близо до самоуправляващия се остров през последните две години, макар Тайпе да не е отчел наскоро необичайни маневри от страната на китайските сили след изострянето на напрежението около Украйна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин отхвърли всякаква връзка между събитията около Украйна и Тайван.

"Тайван не е Украйна", каза говорителката и добави: "Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Това е неоспорим юридически и исторически факт".

Китай никога не е смятал, че санкциите са най-добрия начин за решаване на проблемите, каза говорителката на китайското външно министерство, попитана дали Пекин ще се присъедини към западните държави в санкциите срещу Русия заради Украйна.

Китай се надява, че засегнатите страни могат да се опитат да разрешат своите проблеми чрез диалог, да запазят спокойствие и да демонстрират сдържаност, каза Хуа Чунин пред журналисти в Пекин.
 

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 месеца

Няма спор, че Тайван винаги е бил неотделима част от Китай. Даже имаме един продължителен период, през който Китайската република е представяна пред ООН от представители на Тайван.

35

Анонимен

преди 4 месеца

До 32 само дето ти нищо не знаеш, поне да беше прочел историята малко!

34

ano.

преди 4 месеца

do 34 - za rusia da za kitai mai ne ,kitai sa mnogo niama da izdarjut triabva mandja -pone taka mislia az ; a ti ?