Снимка: БГНЕС

Потокът от химически и пластмасови отпадъци, създадени от човека, в световен мащаб масово е надхвърлил безопасните за човечеството и планетата граници и спешно са необходими ограничения на производството, заключиха за първи път учени.

На пазара се предлагат около 350 000 различни химически продукта и големи количества от тях попадат в околната среда.

"Въздействията, които започваме да наблюдаваме днес, са достатъчно големи, за да повлияят на ключови функции на планетата Земя и нейните системи", заяви в интервю за АФП Бетани Карни Алмрот, съавтор на новото изследване.

Проучването, проведено от Стокхолмския център за устойчивост, предхожда срещата на ООН в Найроби в края на месеца, посветена на борбата със замърсяването с пластмаса "от източника до морето", заяви в понеделник ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен.

Химикалите и пластмасите влияят на биоразнообразието, като допълнително натоварват вече изложените на стрес екосистеми. Пестицидите убиват безразборно живите организми, а пластмасите се поглъщат от живите същества.

"Някои химикали се намесват в хормоналните системи, нарушавайки растежа, метаболизма и възпроизводството на дивите животни", каза Карни Алмрот.

Въпреки че са необходими по-големи усилия за предотвратяване на изпускането на тези вещества в околната среда, учените сега настояват за по-драстични решения, като например ограничаване на производството.

Досега рециклирането е дало само посредствени резултати. Понастоящем се рециклират по-малко от 10% от пластмасата в света, въпреки че от 2000 г. насам производството се е удвоило до 367 милиона тона.

Според последните проучвания общото тегло на пластмасата на Земята вече е четири пъти по-голямо от биомасата на всички живи животни.

"Може би трябва да кажем: "Стига толкова". Може би не можем да поемем повече", казва базираният в Швеция изследовател. "Може би трябва да сложим таван на производството. Може би трябва да кажем: "Не можем да произвеждаме повече от това".

В продължение на няколко години Стокхолмският център за устойчивост провежда проучвания на "планетарните граници" в девет области, които оказват влияние върху стабилността на Земята, като например емисиите на парникови газове, използването на прясна вода и озоновия слой. Целта е да се определи дали човечеството се намира в "безопасно работно пространство", или границите са надхвърлени и застрашават бъдещето на планетата. Въздействието на така наречените "нови обекти" - или създадени от човека химически продукти като пластмаси, антибиотици, пестициди и неестествени метали – е изключително важен въпрос. И отговорът е сложен.

"Едва сега започваме да разбираме широкомащабните, дългосрочни ефекти от тези експозиции", казва Карни Алмрот, цитирана от БГНЕС.

Не само че съществуват хиляди такива продукти, но и данните за рисковете, които те пораждат, често не съществуват или са класифицирани като корпоративна тайна. Освен това химикалите са сравнително нови, като повечето от тях са разработени през последните 70 години.

"И става дума за 350 000 различни вещества", каза Карни Алмрот. "Нямаме познания за огромно мнозинство от тях по отношение на това колко се произвеждат или каква е тяхната стабилност. Или за съдбата им в околната среда, или за тяхната токсичност. Знаем какви са някои от тях. За повечето от тях нямаме представа."

Дори и най-изчерпателните бази данни, като например инвентаризацията REACH на Европейския съюз, обхващат само 150 000 продукта, а само една трета от тях са били обект на подробни проучвания за токсичност.

В резултат на това екипът от изследователи се съсредоточава върху това, което е известно, и тази частична информация е достатъчна, за да се направи тревожно заключение.

"Ако разгледаме промените във времето и тенденциите в обема на продукцията, която се губи в околната среда... и свържем това с малкото, което знаем за въздействията, можем да кажем, че всички стрелки сочат в грешна посока", казва Карни Алмрот.

"Все още има време да се обърне това положение, но за това са необходими спешни и амбициозни действия на международно равнище", добави тя.

Независимо от това колко усилия се полагат по време на етапа на производство или управление на отпадъците, производствените обеми трябва да се намалят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase