Снимка: БГНЕС

"Украйна не вижда смисъл да затваря своето въздушно пространство. Това е нелепо. И, по мое мнение, до известна степен прилича на частична блокада", каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

В петък съветникът на президента на САЩ Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан допусна, че евентуалното руско военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат незабавно, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им, припомня dir.bg.

Редица други западни държави също приканиха своите граждани да отпътуват веднага от Украйна, докато все още има редовни пътнически полети.

В същото време обаче германският авиопревозвач "Луфтханза" обяви, че обмисля дали да престане да лети през украинското въздушно пространство, но решение още не е взето, каза говорител на компанията. В отговор на въпрос на Ройтерс той заяви, че "Луфтханза" много внимателно следи как се развива ситуацията в Украйна.

Украинското министерство на инфраструктурата заяви, че въздушното пространство на Украйна е отворено, но призна, че някои авиокомпании имат трудности, защото застрахователните компании не искат да сключват застраховки за полети над Украйна, предаде ТАСС.

Украинската компания СкайЪп (SkyUp) съобщи днес, че неин самолет, летящ от Мадейра, Португалия, вместо в Киев е кацнал в Кишинев - столицата на Молдова, защото ирландският собственик на самолета е забранил той да навлиза в украинското въздушно пространство, предаде Франс прес. Това е станало на 12 февруари, но бе съобщено днес. Въпреки опитите на авиокомпанията и желанието на украинските власти да разговарят с лизингодателя, той категорично е отказал да промени позицията си и пътниците - 175 души, са били прехвърлени от Кишинев в Киев с друг вид транспорт.

Вчера нидерландската компания КЛМ обяви, че заради влошената ситуация със сигурността в Украйна тя временно спира полетите си до Киев. През 2014 година самолет на Малайзийските авиолинии, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета над Източна Украйна. Загинаха всички, намиращи се на борда - 283 пътници (от тях 196 нидерландски граждани) и 15-членният екипаж.

Полетите на "Ер Франс", която е част от същия авиохолдинг като КЛМ, засега се изпълняват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase