Снимка: архив, БГНЕС

Конвой от камиони и каравани блокира днес улиците около парламента на Нова Зеландия в Уелингтън. Протестното шествие бе срещу санитарните мерки и ваксинацията. Протестното движение е вдъхновено от протестите на шофьорите в Канада, парализирали столицата Отава, предаде Франс прес.

Стотици превозни средства, на които имаше закачени призиви: "Върнете ни свободата" и "Принудата не е съгласие", паркираха на улиците около парламента. Стотици други пък прекосиха центъра на града, надувайки клаксони. Протестът беше мирен. Нямаше инциденти и задържани.

Премиерката Джасинда Ардърн заяви, че няма намерение да води диалог с хората, които са участвали в протестната акция и подчерта, че мнозинството от новозеландците са изразили подкрепа за програмата за ваксинация.

96 процента от новозеландците са се ваксинирали, което позволява на страната да живее с по-малко рестрикции благодарение на допълнителната защита, която дава ваксинацията срещу COVID-19, смята премиерката.

Ваксинацията е задължителна в Нова Зеландия за определени отрасли като здравеопазване, полиция, образование и отбрана. Въведен е и санитарен пропуск, който задължава хората да докажат ваксинационния си статут, за да влязат в ресторанти и да участват в спортни прояви или религиозни служби. Документът не е задължителен за транспорта, супермаркетите, училищата или за достъп до здравни услуги.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase