Снимка: БГНЕС

Трите деца на Луси Акини са заразени с малария, така че тя често е в местната здравна клиника в Западна Кения и ги лекува всяка втора седмица. Когато й предлагат да защити децата си с първата в света ваксина срещу смъртоносната паразитна болест, Акини се възползва от възможността.

Повече от 100 000 деца в ендемичната за малария Западна Кения са получили новата ваксина срещу болестта, която всяка година убива 260 000 деца на възраст под пет години в Субсахарска Африка. От 2019 г. в Кения, Гана и Малави се провежда пилотна програма за въвеждане на революционното лекарство, което се разработва от 30 години. През октомври миналата година Световната здравна организация (СЗО) го одобри за широка употреба за деца в Африка на юг от Сахара и други рискови региони.

За Акини и нейното голямо семейство ваксината е равносилна на чудо. Тя винаги поставяла мрежи против комари над децата си, докато спят, но въпреки усилията ѝ те все пак са били ухапвани навън, докато играели, предава БГНЕС.

"Преди имахме много малария в нашия дом. Бяхме в болница три пъти в месеца", казва Акини.

Но откакто са ваксинирани, нито едно от децата ѝ не е дало положителен резултат за малария, казва тя, което ѝ носи голямо успокоение, тъй като живее в регион, където болестта е основен убиец.

"Много сме щастливи, защото нито едно от децата ни не е болно", казва Акини.

Нейната снаха, Милисент Акот Ойоя, решава да постави ваксина на собствените си деца, след като вижда ползата от нея за племенниците си.

Здравните клиники в Западна Кения, където педиатричните отделения, пълни с болни от малария деца, не са рядкост, започват да виждат резултати. Приемът на пациенти за лечение на малария намалява, както и тежестта на симптомите.

"Откакто започнахме да прилагаме ваксината срещу малария през септември 2019 г., наблюдаваме намаляване на случаите на малария", казва Елза Сверуа, главна медицинска сестра в здравния център Акала в окръг Сиая.

"Дори при децата, които боледуват от малария, тя не е тежка, а броят на смъртните случаи от малария също е намалял", допълва Сверуа.

По-малко малария означава по-малко посещения в болница, което е от полза за семействата, които се борят да плащат за лечението отново и отново.

"Преди ваксината харчехме много пари за лечение, за закупуване на лекарства и за ходене до болницата. Разходите бяха високи", казва Акини.

Сега има повече пари за храна и други неща от първа необходимост, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase