Снимка: БГНЕС

Ирландският премиер Майкъл Мартин обяви в петък, че повечето ограничения за пандемия ще бъдат премахнати, включително ранно затваряне на заведенията, след като страната е "издържала бурята на Омикрон".

Още по темата

От 06:00 в събота строгите правила, засилени миналия месец заради вълната от нови инфекции, се отменят, защото ключови показатели отслабнаха през последните седмици. "Стоях съм тук в много тъмни дни, но днес е добър ден", каза Мартин в телевизионно обръщение в Дъблин. "Стигнахме до извода, че основанието за продължаване на повечето от нашите ограничения за общественото здраве вече не са налице. По-голямата част от мерките за обществено здраве, с които трябваше да живеем, ще бъдат премахнати, добави той, като същевременно предупреди, че "пандемията не е приключила".

Понеже Ирландия е с един от най-високите проценти на васкинирани в Европа и стабилизиране на болничната помощ, Националният екип за спешни случаи в областта на общественото здраве увери правителството, че вече няма основания за оставане на ограниченията, предава БГНЕС.

От този уикенд ирландските пъбове, ресторанти и всички останали видове заведения могат да се завърнат към нормален режим на работа, а от клиентите няма да бъдат изисквани дигитални ковид паспорти. До момента се изискваше такъв валиден паспорт и заведенията трябваше да затворят най-късно в 20.00 часа. Отпада изискването и за социална дистанция, както и ограниченията за посетители на събития на открито и на закрито.

От понеделник поетапно ще започне и завръщането по работните места. Някои правила обаче ще останат в сила, като носенето на маски поне до края на февруари, а дигиталните ковид паспорти ще продължават да се изискват за международни пътувания. Самоизолацията остава за хора със симптоми.

Ирландия отвори напълно отново през октомври, след 18-месечно затваряне, което обаче бе възстановено в началото на декември за омикрон щама.

Коментари Напиши коментар

46

Питър

преди 3 месеца

До знам едноНямам търпение Израждане да "почнат да управляват".... Тогава не само ще преям с пуканки, ще ми излязат циреи от смях, но и с най-голямо удоволствие ще пикая на гробовете на глупендерите, докарали си сами онова, което ще им се случи

45

Питър

преди 3 месеца

До dо 40Антиваксърите сте обичайно и пролъжци - ваксинираните в Южна Африка не са са 15, а 32 процента с поне една доза и 28 с две. Доколко всичко "е отворено" най-вероятно си го измисли сега, а в крайна сметка там е и лято

44

Само Киро ни е

преди 3 месеца

Продал на Глобалистката психиатрия и си чака парите, за да ни боде.