Снимка: архив, БГНЕС

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС.

Още по темата

"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава дали иска или не да членува в алианс като НАТО, това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.

"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това по същество ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.

"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.

"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

177

Крим не е руски

преди 4 месеца

добре че сме в НАТО и ЕС... руските пара зити не им остава нищо друго освен да вият от анална болка..ха.ха

176

Анонимен

преди 4 месеца

Какво ще изтегля тоя от България? Тук НАТОвски бази няма - има български бази, предоставени безвъзмездно на САЩ от разните подайгъз политици!Нямам представа за Румъния, но май и там е същото!

175

КАРАИБРАХИМ

преди 4 месеца

И КОРЕЙСКИ, ЩЕ УЧИТЕ И КИМЧИ ЩЕ МИ ГОТВИТЕ И КЮЧЕЦИ ЩЕ ВЪРТИТЕ ИЛИ НА КАЙМА, ЩЕ ВИ НАПРАВЯ И ПАК, ЩЕ ВИ ИЗЯМ!