Снимка: БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън „по терористите“ без предупреждение по време на обръщение към нацията.

Президентът също така заяви, че казахстанските власти нямат намерение да преговарят с терористи.

"В чужбина се отправят призиви към страните да преговарят за мирно разрешаване на проблемите. Пълна глупост! Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и обучени бандити", каза Токаев.

Казахският лидер каза, че главният град на републиката е бил нападнат от 20 000 "бандити" и изказа "специални благодарности" на Путин за изпращането на войски.

По време на размириците в Казахстан са пострадали около 519 търговски обекта, ресторанти, транспортни съоръжения, както и банкомати, се казва в изявление на Националната предприемаческа камара.

"Щети са нанесени главно на предприятия в търговията, ресторантьорството, транспорта, услугите и финансовия сектор (особено на банкомати)", се казва в доклада.

Понастоящем започна доставянето на миротворци от силите на ОДКС. Група от над 70 самолета "Ил-76" и пет самолета "Ан-124" денонощно доставя части от руския контингент на силите на ОДКС в Казахстан, съобщи генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското Министерство на отбраната.

"Създадената от руското министерство на отбраната въздушна група от над 70 самолета Ил-76 и 5 самолета Ан-124 денонощно доставя в Казахстан части от руския контингент на мироопазващите сили на ОДКС", се казва в изявлението.

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 8 месеца

Ако са били като ес провокаторите в беларус или цру провокаторите в киев, напълно одобрявам - безименни и плитки гробове за чуждите диверсанти.

92

Анонимен

преди 8 месеца

А в Казахстан янките и UK нямат работа! ---------------------- А не трябва ли казахите да решават кой има работа в Казахстан? Ако искат -русия, или Китай, или САЩ, или Великобритания, или Мексико, или Гана ...

91

Анонимен

преди 8 месеца

До """До ОТИДЕ БАЙКОНУР................................................ Русия си има собствен космодрум.""" ---------------------------- Но още плаща скъп наем на Байконур.