Снимка: БГНЕС, архив

Мъжът, заплашил да взриви клона на банка NLB в черногорския град Бар, е извършил престъплението заради своите родители, съобщава черногорският "Виести".

Още по темата
По-рано днес мъж с име Един Бегзич облепи входа с листовки с искане за връщане на парите на служителите на фирма "Приморка". В противен случай щял да взриви самоделно взривно устройство, припомня БГНЕС.

Той е записал видеоклип, на който се вижда взривното устройство. На видеото Бегзич държи детонатор и демонстрира какво ще направи. Той публикува условията си, снимка на бутилките с коктейл "Молотов" и бомбата в Youtube.

Полицията евакуира сградата и блокира улицата.

Във видеото той се обръща към премиера Здравко Кривокапич, вицепремиера Дритан Абазович и председателя на парламента Алекса Бечич, като моли директорите на НЛБ Банк да изплатят на бившите работници парите с дължимите им лихви.

„Баща ми и майка ми са сред работниците. Готов съм да се боря за тях и да дам живота си за тях", казва Бегзич.

Фирма "Приморка" някога е един от лидерите в развитието на община Бар. В годините на прехода работниците губят работата си с неизплатени заплати и социални помощи. На 1 юли 2010 г. правителството на Черна гора издаде гаранции за заем от 4 милиона евро от 14,4 милиона евро за компанията "Мелгония Приморка". Цялото имущество на дружеството бе заложено за кредита.

Вътрешният министър Сергей Секулович каза, че ситуацията в Бар, където тази сутрин беше евакуирана част от ул. "Маршал Тито" заради заплахата, е сложна, изискванията са ясни и компетентни лица водят преговори с него.

Той подчерта, че тъй като събитията са в ход, не може да говори по-подробно.

Журналист от ТВ „Виести“ от местопроизшествието каза, че са правени няколко опита за преговори с мъжа да се откаже от намерението си, но засега безуспешно и на мястото се очакват членове на семейството му.

Говорителят на главната прокуратура в Бар Радован Джуришич каза пред репортери, че тази сутрин мъжът е забранил на служителите на банката да влизат в клона, заявявайки, че е въоръжен с експлозиви.

„Тъй като лицето не е насилствено и не заплашва никого освен себе си, се надяваме, че преговорите ще дадат резултати“, каза Джуришич.

Според направената проверка не става дума за лице, склонно към престъпна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase