Снимка: архив, БГНЕС

Подаването на руски природен газ по газопровода "Ямал-Европа" към Германия остава спряно за втори пореден ден поради отказа на "Газпром" да резервира помпени мощности за днес според данните на немския газопреносния оператор Gascade, цитирани от Ройтерс и агенция ТАСС.

И днес потокът на руски газ през "Ямал-Европа" върви в обратна посока от запад на изток, след като вчера сутринта руското газоподаване за Германия през този тръбопровод беше спряно, а малко по-късно газовият поток дори обърна нормалната посока на движение от изток на запад.

Още по темата

Този важен транснационалният газопровод минава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектният капацитет на тръбата е 32,9 млрд. кубически метра газ годишно, припомня БНР.

Европейските цени на природния газ достигнаха нов рекорден връх във вторник след новината за обратния газов поток през "Ямал-Европа", ход, който Кремъл подчерта, че няма политическа намеса, а двама големи германски клиенти казаха, че "Газпром" изпълнява задълженията си за доставки.

Във вторник цената на газа в Европа в хода на борсовата търговия счупи нов исторически рекорди и се доближи до 2200 долара за хиляда кубически метра. Според лондонската фондова борса ICE цената на януарските фючърси на нидерландския газов хъба TTF скочи вчера с 27% до 2190,4 долара за хиляда кубически метра, или 187,47 евро за мегаватчас (на база текущия обменен курс на еврото към долара, цените за ICE са представени в евро за MWh). Цената на газа в Европа вече се е повишила цели 15,5 пъти спрямо декември 2019 г. и с 9,8 пъти на годишна база.

Потоците в измервателния пункт Mallnow на германско-полската граница вървяха на изток от Германия към Полша с почасов обем от около 1 180 000 киловатчаса (kWh/h) в сряда и се очаква да останат на тези нива до края на деня, показват данните.

В същото време газовите обеми в сряда на измервателния пункт Velke Kapusany на границата между Словакия и Украйна, друг основен маршрут на руския газ към Европа, бяха за 898 439,2 мегаватчаса (MWh), или 82,6 милиона кубични метра, което е приблизително 5% под нивата, наблюдавани досега през декември.

Междувременно "Газпром" обяви, че очаква цените на газа постепенно да се понижават през следващите две години, но да останат над нивата преди коронавирусната пандемия. Това заяви заместник-председателят на управителния съвет на холдинга Фамил Садигов в интервю във вторник за списанието "Газпром".

"До момента имаме консенсусна прогноза, направена от много анализатори: през 2022-2024 г. цените на газа на световните пазари постепенно ще се понижат от сегашните рекордни нива, но ще останат значително по-високи в сравнение с нивата преди Covid-19“, каза Садигов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase