Снимка: БГНЕС
Най-малко 75 души са загинали при тайфуна, ударил Филипините, сочат официални данни на властите в страната, предаде БГНЕС. Спасителните екипи продължават с опитите да доставят вода и храна на опустошените филипински острови.
 
Губернаторът Артър Яп заяви във видео събщение на страницата си във Facebook, че кметовете на острова са докладвали за 49 смъртни случая в своите градове. Така общият брой на загиналите нарасна до 75.
 
Преди дни хиляди хора във Филипините напуснаха домовете си и крайбрежните курорти, след като супертайфунът Рай връхлетя страната. Властите още тогава предупредиха, че бурята може да удари крайбрежните райони "като товарен влак".
 
Рай е съпрводена от ветрове със скорост 195 км./ч., съобщиха от синоптичната служба на страната.
Още по темата
 
Това е най-силната буря, която връхлетя страната тази година.
 
Рай, наречен на Филипините Одет, връхлита в края на сезона на тайфуните, като повечето циклони се развиват между юли и октомври.
 
Това е вторият супертайфун в страната от септември насам, когато Чанту връхлетя североизточния край на главния остров Лусон.
 
Учените отдавна предупреждават, че тайфуните стават все по-мощни и се усилват по-бързо, тъй като светът се затопля заради предизвиканите от човека климатични промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase