Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от ДПА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка във връзка със състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, включително уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

Китай вече обеща "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предупреди на брифинг, че подобен бойкот няма да остане без отговор от страна на Китай.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

Джен Псаки стана Саки! Но ние я помним с добро - така ни разсмя преди години, като каза, че САЩ можели да изпратят самолетоносачи в Беларус! Сега се изложи, като на въпрос на журналисти за мнението й за USSF (Военнокосмическите сили на САЩ), които неотдавна бяха създадени. Тя отговори, че мисли, че това е много добра авиокомпания! С това разполагат горките говедари!

18

Анонимен

преди 1 месец

Въпросът е дали китайците ще отговорят на английски, или на китайски.

17

Христо Христов

преди 1 месец

До До 8/10"Свободния свят вече не само че не е свободен" - кога "свободният" свят е бил свободен?Когато Сталин предлага на Германия да се обедини, а гли'ст'ът-баща на немците Конрад Аденауер отказва?