Снимка: архив, БГНЕС

Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена" между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, предаде Франс прес.

По думите й задълбочаващата се разлика в дигиталното развитие на отделните региони отслабва конкуренцията и може да доведе до загуби за глобалния брутен вътрешен продукт /БВП/ между 3 и 6 процента през следващото десетилетие.

"Изправени сме пред дигитална Берлинска стена заради увеличаване на рестрикциите на вноса и износа, както и поради спад в сътрудничеството в научната сфера", посочи Георгиева.

Ако САЩ, Европа и Китай позволят на икономиките си да се "отделят една от друга, на компаниите ще бъде все по-трудно да бъдат толкова конкурентоспособни, колкото са сега", заяви ръководителката на МВФ.

Ако раздалечаването продължи, сега доминиращите технологични играчи ще вземат още по-голям пазарен дял и ще имат по-малък стимул да бъдат все по-иновативни, допълни Георгиева. Това на свой ред ще свали международните технологични стандарти и ще ограничи оперативната съвместимост на инструментите, които компаниите ползват.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

16

Христо Христов

преди 9 месеца

До 15"че Китай трябва да продължи да краде интелектуалната собственост на американски и европейски компании." - мисля си, че от тази година Китай ще трябва да влага повече усилия в отговор на въпроса: "какво въобще може да се открадне от ес", отколкото в самата му кражба.

15

Христо Христов-АК-47

преди 9 месеца

Най-смисленият коментар. Повече не е нужно да се пише. А тази с нейните клишета е омръзнала на всички ни в България.

14

До 2

преди 9 месеца

Е, очевидно това го е казала с идеята, че Китай трябва да продължи да краде интелектуалната собственост на американски и европейски компании.