Снимка: БГНЕС

В петък талибаните издадоха декрет от името на своя върховен лидер, с който инструктират афганистанските министерства "да предприемат сериозни действия" по отношение на правата на жените, но не споменават достъпа на момичетата до училища, предава БГНЕС.

Този ход идва, след като ислямистите завзеха властта в средата на август и след като се стремят да възстановят достъпа на Афганистан до активи и помощи за милиарди долари, които бяха спрени, когато предишният, подкрепян от Запада режим се срина в заключителния етап на изтеглянето на американските военни.

"Ръководството на Ислямската държава нарежда на всички съответни организации... да предприемат сериозни действия за налагане на правата на жените", се казва в указа, като се цитира избягващия публични изяви върховен лидер Хибатула Ахундзада.

Указът се съсредоточава върху брака и правата на вдовиците, като в него се посочва, че "никой не може да принуждава жените да се омъжват чрез принуда или натиск" и че вдовицата има право на неуточнен фиксиран дял от наследството на съпруга си.

В документа се нарежда на министерството на културата и информацията да публикува материали за правата на жените, "за да се предотвратят... продължаващите репресии".

Спазването на правата на жените многократно е посочвано от ключови световни донори като условие за възстановяване на помощта.

В указа не се споменава нищо за средното образование на момичетата, което е спряно за милиони, нито за заетостта на жените, на които е забранено да се върнат на работа в публичния сектор.

Правата на жените бяха силно ограничени по време на предишното управление на талибаните, продължило от 1996 г. до края на 2001 г.

Жените бяха принуждавани да носят изцяло покриваща ги бурка, можеха да излизат от дома си само с мъжки придружител и им беше забранено да работят и да учат.

Откакто стана върховен лидер през 2016 г., след като предшественикът му беше убит при удар с американски безпилотен самолет, Ахундзада поддържа много ниска обществена популярност.

На 30 октомври талибаните разпространиха 10-минутен аудиозапис, за който се твърди, че е негова реч в медресе в южния град Кандахар същия ден.

Някои анализатори обаче смятат, че той може да е бил убит преди една или повече години.
 

Коментари Напиши коментар

27

Разбрах накрая!

преди 5 месеца

Брадатите крътуни не искат жените им да са образовани, за да не се разбере колко са кухи!

26

Гостенин

преди 5 месеца

До АсанНапротив! Жените и децата вършеят по нивите - мъжете само гладят под шкембето. Между другото при тях жената е по-ниско от козата - великия мачо да оноди козата, а не дупарата на съсипаната от раждане съпруга.

25

Гостенин

преди 5 месеца

Как хубаво гладят по косъма европейските левичари! Ама то левичарството на Запад масово отиде при Зелените, прегърна Исляма и не му пука за експанзията на Китай! Левичарството е убежище на простотията - всичките имат разсъждения на блоди!