Снимка: архив, БГНЕС

Персоналът на 58 британски университети ще стачкува между 1 и 3 декември заради недоволство от пенсиите, заплащането и условията на труд, предаде БНР.

Профсъюзът на университетите и колежите обяви датите, след като по-рано над 50 университета гласуваха за стачни действия. Някои стачкуват за пенсиите, спор за които се води вече близо десет години след орязването на пенсионния фонд. Други са недоволни от заплащането и условията на труд, тъй като от дълго време няма увеличение на заплатите, а често се работи на удължен ненормиран работен ден.

Решението за стачката означава нарушаване на учебния процес за студентите преди коледния период.

От профсъюза на университетите и колежите заявиха, че властите не са им оставили друга възможност и допълниха, че ще последват още стачни действия, ако не бъдат изпълнени исканията им, призовавайки работодателите да седнат на масата за преговори.

От Асоциацията на работодателите в университетите и колежите обаче казаха, че стачките са "нереалистичен опит да се подновят дискусиите за заплащането". А от организацията на британските университети заявиха, че институциите ще направят всичко възможно да не се попречи на обучението на студентите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase