Снимка: архив, БГНЕС

Персоналът на 58 британски университети ще стачкува между 1 и 3 декември заради недоволство от пенсиите, заплащането и условията на труд, предаде БНР.

Профсъюзът на университетите и колежите обяви датите, след като по-рано над 50 университета гласуваха за стачни действия. Някои стачкуват за пенсиите, спор за които се води вече близо десет години след орязването на пенсионния фонд. Други са недоволни от заплащането и условията на труд, тъй като от дълго време няма увеличение на заплатите, а често се работи на удължен ненормиран работен ден.

Решението за стачката означава нарушаване на учебния процес за студентите преди коледния период.

От профсъюза на университетите и колежите заявиха, че властите не са им оставили друга възможност и допълниха, че ще последват още стачни действия, ако не бъдат изпълнени исканията им, призовавайки работодателите да седнат на масата за преговори.

От Асоциацията на работодателите в университетите и колежите обаче казаха, че стачките са "нереалистичен опит да се подновят дискусиите за заплащането". А от организацията на британските университети заявиха, че институциите ще направят всичко възможно да не се попречи на обучението на студентите.

 

Коментари Напиши коментар

4

Реално погледнато

преди 2 месеца

След Брекзита потока студенти им секна (преференциите ит т.н.) и сега ще видят кон боб яде ли!

3

Анонимен

преди 2 месеца

Най доброто образование в Европа е във Франция неслучайно всички математици са от таю и в Русия неслучайно всички постижения в математиката през последните 50 години са от Русия

2

Анонимен

преди 2 месеца

Завършил съм Япония (преди 90-а, да можеше и без връзки) и САЩ преди доста години и съм на мнение, че английското образование се преувеличава! Едно от най-добрите в Европа е в Швейцария специално ETHZ винаги са в първата десятка - знам от личен опит, за да избягваме безмислени дискусии! Добра образователна система имст и австрийците, също и германците в този ред! За шведите, норвежците или датчаните не знам, но имат доста интересни научни приноси!