Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната на Полша съобщи, че полските сили в източното село Кузница са използвали сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни мигранти по границата с Беларус.

"Кузница: мигранти нападнаха с камъни нашите войници и служители и се опитват да разрушат оградата и да преминат в Полша. Нашите сили използваха сълзотворен газ, за да потушат агресията на мигрантите", съобщи Министерството на отбраната в Twitter.

Полски военен хеликоптер лети над беларуско-полската граница, където се водят сблъсъци между мигранти и полски служители на реда. Кореспондент на ТАСС съобщава, че от полска страна са разположени четири водни оръдия.

На граничния пункт Брузги мигрантите се отдалечават на около 50 метра от полските блокади и навлизат дълбоко в беларуската територия заради водното оръдие. Чуват се изстрели и няколко зашеметяващи гранати са се взривили пред мигрантите.

Полски полицай е бил тежко ранен, докато е отблъсквал опит на мигранти да преминат границата на страната от Беларус. Полската полиция съобщи това в Twitter.

"Единият от полицаите е пострадал доста тежко, в момента му се оказва медицинска помощ, а линейка го откарва в болница. Вероятно се е стигнало до счупване на черепните кости след удар с предмет", съобщават от полицията.

Мигранти на границата с Полша на свой ред са предали на беларуските граничари свой сънародник, ранен при сблъсъците с полските правоохранители, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието. Граничарите са пренесли мигранта до линейката, като пострадалият страда от тежки припадъци. Беларуските медици са започнали да му оказват първа помощ.

Вече девети ден над 2000 мигранти, предимно от Ирак, са на беларуско-полската граница. Те се опитват да преминат през Полша в Германия. В понеделник мигрантите напуснаха временния лагер край беларуския граничен пункт Брузги. В момента те лагеруват директно на граничния пункт пред полските бариери. Полските правоприлагащи органи засилиха присъствието си откъм граничния пункт Кузница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase