Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж получи разрешение да се ожени за партньорката си Стела Морис в затвора „Белмарш“, научи Би Би Си.

Асандж и адвокатката Морис имат двама синове, които по нейните думи, са били заченати, докато Асандж е живеел в посолството на Еквадор в Лондон, припомня БНР.

Още по темата

От Британската служба на затворите съобщиха, че молбата на Асандж е била разгледана по стандартния начин.

Стела Морис е заявила, че е удовлетворена, че „разумът е надделял“ и се надява да няма по-нататъшна намеса в брака им. Съгласно Закона за браковете от 1983 година затворници могат да подават молби за женитба в затвора и в случай, че получат одобрение, трябва да покрият пълните разходи по брака без помощта на данъкоплатците.

В интервю за „Мейл он сънди“ миналата година Стела Морис, която е родена в Южна Африка, разкри, че е в близки отношения с Джулиaн Асандж от 2015 година и че сама отглежда двете деца. Те са се сгодили две години по-късно.

Тя се е срещнала за първи път с него през 2011 година, когато се е присъединила към екипа на защитата му.

50-годишният Асандж продължава да се бори против екстрадирането си в Съединените щати, където срещу него са повдигнати обвинения в шпионаж. Той е в затвора „Белмарш“ от 2019 година, след като бе изведен от полицията от еквадорското посолство, където бе получил убежище, и арестуван за нарушаване на правилата за пускането си под гаранция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase