Снимка: БГНЕС
В писмо, което бе публикувано в четвъртък, папа Франциск заяви, че времето за спасяване на планетата изтича. Той изрази и съжаление за отсъствието си от преговорите за климата в Глазгоу, предаде БГНЕС.
 
В писмото до католиците в Шотландия той изтъква, че срещата е "предназначена да разгледа един от най-големите морални въпроси на нашето време: опазването на Божието творение".
 
"Времето изтича; този случай не бива да се пропилява, за да не се наложи да се изправим пред Божия съд за това, че не сме били верни настойници на света, който Той е поверил на нашите грижи", пише още Франциск.
Още по темата
 
В писмото с дата вторник, но публикувано от Ватикана в четвъртък, папа Франциск казва, че се е надявал да вземе участие в преговорите за климата COP26, които се провеждат в Глазгоу, но отбелязва "съжалявам, че това не се оказа възможно".
 
84-годишният папа е защитник на околната среда и много пъти е наричал изменението на климата "безпрецедентна заплаха".
 
Срещата на върха COP26, на която преговарящите обмислат начини за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5-2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, трябва да приключи в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase