Снимка: БГНЕС, архив

Наводненията, причинени от шестмесечните проливни дъждове в Южен Судан, са засегнали 760 000 души, съобщи в сряда Агенцията на ООН за спешно реагиране и призова за отпускане на средства.

Осем от десетте щата на Южен Судан вече са засегнати от наводнения, което се отразява на достъпа до здравеопазване и други услуги, заяви Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). Усилията за оказване на помощ бяха спънати от боевете между съперничещи си етнически групи в южната част на страната, а хората потърсиха убежище в съседна Уганда.

Миналия месец агенцията на ООН за бежанците UNHCR определи наводненията като най-тежките, наблюдавани в някои райони от 1962 г. насам, като обвини за проливните дъждове климатичните промени. Тя предупреди, че три последователни години на наводнения са намалили способността на хората да се справят с опустошенията.

През септември OCHA заяви, че е получила само 54% от 1,7 млрд. долара от средствата, необходими за подпомагане на жертвите.

"Спешно е необходимо допълнително финансиране, логистична подкрепа за транспортиране на доставки и подкрепа за ремонт на диги, за да се предотвратят по-нататъшни наводнения", заяви тя в сряда.

Недостигът на средства принуди и Световната продоволствена програма на ООН (СПП) да преустанови предоставянето на хранителни помощи на над 100 000 разселени хора. Според данни на Световната банка за 2018 г. четири от всеки пет от 11-те милиона души в Южен Судан живеят в "абсолютна бедност", а почти две трети от населението страда от силен глад, пише БГНЕС.

Откакто получи независимост от Судан през 2011 г., младата държава е в хронична икономическа и политическа криза и се бори да се възстанови от последиците на петгодишната гражданска война, в която загинаха близо 400 000 души.

Макар че споразумението за прекратяване на огъня и за споделяне на властта, сключено през 2018 г. между президента Салва Киир и неговия заместник Риек Мачар, до голяма степен все още е в сила, напредъкът в изпълнението на неговите условия е малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase