"Щеше да бъде безпрецедентен случай да бъдат изгонени дипломати на 10 различни държави. И то не какви да са дипломати, а посланиците, които са лични пратеници на съответните президенти. Това, което те правят  и казват, всъщност е мнението на този, който ги е изпратил", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

По думите му Ердоган си е давал сметка и това подсказва, че мотивите му са били вътрешнополитически.

"Ако бяха изгонени тези 10 посланици, това означаваше, че по принципа на реципрочност, щяха да бъдат изгонени съответните десетима посланици на Турция в тези страни. За много дълъг период от време нивото на дипломатическо представителство щеше да бъде намалено от посланик на временно изпълняващ", обърна внимание той

"Прочитът на съвместното изявление на десетте посланици в Турция е, че Анкара е победила, че те са направили стъпка назад и нашият лидер е най-великият лидер в целия свят. Това, което заяви държавният департамент на САЩ и впоследствие потвърдено от всички посолства на тези 10 страни е, че изявленията по отношение на бизнесмена, филантроп и боец за човешки права Осман Кавала са били извършени в съответствие на чл.41 от Виенската конвенция за дипломатически отношения. Посланиците не са се намесвали във вътрешните работи на Турция", заяви Димов.

Той поясни, че за освобождаването на Кавала има категорично решение на Европейския съд за правата на човека и през ноември в Съвета на Европа предстои процедура и вероятно Турция ще бъде санкционирана за този случай.

"Бяха обявени резултати от социологическо проучване за обществените настроения в Турция през този месец. Те са доста представителни - от тях излиза, че 56% от турските граждани не одобряват действията на Ердоган като президент. Освен това привърженици и гласоподаватели на неговата партия в предното проучване са имали отрицателно отношение към него - 18%, сега се качва на 24%. Около 5% не са дали мнение, което означава, че неодобрението към него е 60%", отбеляза Димов.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 седмици

Той не се съобразява с никой освен с Русия ,видяхте как прие тая която се прави на командирка на ЕС ,и стол не и дадоха

10

Сюлейман паша

преди 4 седмици

Тоя пишман дипломат,откак напусна Едирне все от тоя род статии се препитава!Докато беше там правеше теманета на управниците там,а сега е турски баш душманин!АМА ПОНЕ МОЖЕ ДА Е НАУЧИЛ,ЧЕ ТУРЦИТЕ НЕ СА КАТО БЬЛГАРИТЕ:РЕШАТ ЛИ НЕЩО,ПРАВЯТ ГО!!!Бьлгарите като почнат: ама защо,обаче това ,обаче онова, но аз сега...ЕРДОГАН ГО ПРАВИ ПОНЕЖЕ ЗНАЕ,ЧЕ ЗАД НЕГО Е ЕДНА СИЛНА ТУРЦИЯ -РЕГИОНАЛЕН ФАКТОР!!!

9

Ама сериозно ли?

преди 4 седмици

"Освен това привърженици и гласоподаватели на неговата партия в предното проучване са имали отрицателно отношение към него - 18%, сега се качва на 24%. Около 5% не са дали мнение, което означава, че неодобрението към него е 60%", отбеляза Димов." / С тази математика, този ако имаше сергия на "Женски пазар" щеще да е мАлионер!