Снимка: БГНЕС

15 американски мисионери и членове на семействата им бяха отвлечени от въоръжена банда в близост до столицата на Хаити, съобщи местен източник за сигурност пред АФП.

Групата между 15 и 17 души, включително деца, е задържана от въоръжена банда, която от месеци се занимава с кражби и отвличания в района между Порт-о-Пренс и границата с Доминиканската република, каза източникът, цитиран от БГНЕС.

Говорител на правителството на САЩ на този етап отказа да предостави каквато и да е информация.

"Благосъстоянието и безопасността на американските граждани в чужбина е един от най-високите приоритети на Държавния департамент", каза служителят. "Ние сме наясно с тези доклади и нямаме какво друго да кажем."

Въоръжени банди, които от години контролират най-бедните райони на столицата на Хаити, разшириха властта си и върху други части на Порт-о-Пренс и околностите му. Те действат главно чрез отвличания за подкуп.

Повече от 600 отвличания са регистрирани през първите три тримесечия на 2021 г. в сравнение с 231 за същия период на миналата година.

В продължение на години Хаити е парализиран от дълбока политическа и икономическа криза, а убийството на президента Жовенел Моис през юли още повече задълбочи кризата в карибската страна.

Коментари Напиши коментар

15

БРЦК

преди 1 месец

Пак постановки на цру. Тези гьогверени от сащ са прозрачни

14

Асан

преди 1 месец

Сготвили са ги у казана голям глад у Хаити те ше ги кръщават за мормони :)))

13

Анонимен

преди 1 месец

Доколкото ми е известно Хаити е преобладаващо християнска страна. Не виждам какво търсят там американските мисионери. Възможните обяснения са две: 1. Шпионаж и организиране на преврати. 2. Отвличане на деца за педофилската секта, управляваща САЩ.