МВФ отложи решението си по казуса с Кристалина Георгиева. Управителният съвет поиска допълнителна информация за обвиненията в манипулиране на данни за Китай, отправени към нея. Междувременно се появиха още обвинения срещу управляващия директор на фонда. Този път за намеса в полза на Бразилия, предаде Bulgaria ON AIR.

След заседание, продължило до късно през нощта, управителният съвет на Международния валутен фонд обяви: членовете му са постигнали напредък в анализа си, но настояват да се търси повече подробна информация. И да се направи щателно и обективно разследване.

Засега остава неясно дали Кристалина Георгиева ще запази поста си на изпълнителен директор на фонда. Според обвиненията, докато е заемала висок пост в Световната банка, Георгиева е оказала натиск върху служители, изготвящи класацията "Doing business", за да бъдат манипулирани данните в полза на Китай. Обвинения, които Кристалина Георгиева отхвърля.

В същото време се появиха нови твърдения за нейна намеса – този път в полза на Бразилия. Bloomberg твърди, че е била смекчена критика в годишния доклад на МВФ за политиката относно промишлеността и околната среда на Бразилия.

А Георгиева се е съгласила да направи промени в доклада по случая след среща с представителя на страната за МВФ Алфонсо Бевилаква, който сега е председател на разследването срещу нея на Етичната комисия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


 

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 месеца

Тази баба, е на дистанционно управление от душевно болния Толуп !?

27

комитата

преди 7 месеца

криси ще си отиде замономерно тез дето не са разбрали защо да с и помислят за домашно

26

Анонимен

преди 7 месеца

Там където има герберска следа,все нещо не е наред.Нали по времето на Борисов,Кристалина получи протекции и от ГЕРБ за мандата си.А Дянков не беше ли един от тези дето свиха 2 милиарда от пенсиония фонд,с препоръката на Георгиева.Абе има нещо мътно в тази история но американците ще го избистрят и ще си кажат тежката дума.Не че имам нещо против Георгиева,но толкова бърза кариера наистина е съмнителна.Все пак има разследване,а не само шум за нищо.Такава е истината.