Снимка: архив, БГНЕС

Доклад във Великобритания показва, че най-малко 15 жени са били убити от действащи или бивши служители на полицията от 2009 г. насам.

Повечето от убитите жени от бивши полицаи са били техни партньорки, според доклада на Femicide Census, публикуван от вестник „Таймс“. Сред останалите случаи има и такива за финансова изгода и един на полицай, удушил майка си, предаде БНР.

Случаят с убийството на Сара Еверард от полицая Уейн Казънс се смята като повратен момент в обръщането на по-специално внимание към нападенията на жени от полицаи.

Нощните бдения, проведени в лондонския квартал „Клапам Комън“ след убийството на Еверард на 3 март, бяха брутално прекъснати от полицията, като арестите на жени и разпръсването на опечалени породиха много осъдителни реакции.

Карън Ингала Смит от Femicide Census заяви, че проблемът е много по-дълбок и има истински скандал след разкритията, че служители на полицията под прикритие влизат в сексуални отношения с активистки от различни движения, които те всъщност преследват.

„Таймс“ изброява всички случаи от 2009 година насам, в които са замесени полицаи, като в повечето от тях жените са били техни интимни партньори, бивши интимни партньори или годеници или съпруги.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase