Снимка: БГНЕС

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун заяви, че КНДР е готова да възобнови преговорите с Юга, ако той прекрати "враждебната си политика".

Ким Йо Чен отговори на подновения призив от президента на Южна Корея официално да бъде обявен край на Корейската война. Конфликтът, който раздели полуострова на две, приключи през 1953 г. с примирие, а не с мирен договор.

Двете държави технически са във война от тогава и са затворени в понякога напрегнати отношения.

Тази седмица южнокорейският президент Мун Дже-Ин призова двете Кореи и техните съюзници - САЩ, които подкрепят Юга, както и Китай, който е най-големият икономически партньор на Севера - да обявят официално прекратяване на конфликта и да донесат мир на полуострова .

Идеята първоначално беше отхвърлена от висш министър на Северна Корея като "преждевременна".

Но в неочаквано изявление, публикувано чрез държавните медии, Ким  Йо Чен казва, че идеята е "възхитителна".

Тя обаче добави, че Северът би бил готов да обсъди предложението, само ако Югът спре това, което тя нарече "враждебна политика" спрямо тях.

"Това, което трябва да бъде премахнато, са нагласите с двойно отношение, нелогичните предразсъдъци, лошите навици и враждебната позиция на оправдаване на собствените им действия, като същевременно нарушават нашето справедливо упражняване на правото на самозащита", се казва в изявление тя.

"Само когато такова предварително условие е изпълнено, би било възможно да седнем лице в лице и да обявим значителното прекратяване на войната."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase