Снимка: БГНЕС

Противници на ваксините срещу коронавирус и налаганите в страната локдауни се събраха на мащабен протест в центъра на Мелбърн. Протестът ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията, по време на които демонстрантите замеряха полицаите с бомбички и бутилки с вода.

Участниците в протеста носеха плакати с обидни лозунги и скандираха "Свобода! Не на ограниченията! Не на задължителната ваксинация!", предава БГНЕС.

Протестите във втория по големина град в Австралия продължават от събота, 18 септември. Протестиращите негодуват срещу строгите ограничения, наложени от регионалните власти за работниците в строителството, след като държавата наложи решението си работниците да получат поне по една доза от препарат срещу вируса, за да могат да се върнат на работа.

Още по темата

След няколко ожесточени сблъсъка с полицията в неделя правителството реши да спре всички строителни обекти за две седмици, за да могат работниците да се ваксинират, в резултат на това няколко хиляди работници в сектора бяха отстранени от работа и останаха без заплати.

Профсъюзът, който обединява индустриални работници в цяла Австралия, заяви, че няма нищо общо с протестите, организирани от "екстремисти, разпространяващи дезинформация и лъжи за ваксините".

През последното денонощие в щата Виктория бяха регистрирани 603 нови случая на коронавирус, а един човек почина. Според данни на местните здравни власти 5,6 хиляди души, заразени в щата през последните пет седмици, 403 са строителни работници, инфектирани на работното им място.

Към днешна дата над 24,7 милиона души (около 97% от жителите на страната) са били ваксинирани с една доза от препарат срещу COVID-19, от които 9,7 милиона са получили и двете дози ваксина (37,7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase