Снимка: архив, БГНЕС

Управителят на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си работодател Световната банка във връзка със съмнения за оказване на натиск относно доклад за икономическото развитие на Китай, предаде БНР.

Тя е обвинена, че като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на китайската икономика и така позицията на Китай  в класацията „Да правиш бизнес“ за 2018 година се е преместила от 85 място на 78 място.

Според доклада Георгиева изключва данните на Хонконг по политически причини. Тя моли „г-н Дянков“ да ръководи доклада до окончателното публикуване и той работи, за да „идентифицира промени в данните на Китай, които биха повишили резултата на страната“.

В изявление Кристалина Георгиева заявява, че не е съгласна с констатациите.

Очаква се тя да даде обяснение относно доклада на Световната банка на заседание на МВФ днес.

Говорител на МВФ заяви, че този форум е бил планиран преди, за да обсъди приоритетите на политиката, и преди годишните заседания на Фонда и Световната банка следващия месец.

 

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 10 месеца

Докато ние се мъчихме с "постна пица" Кристалина и Дянков са блажили с "Патица по Пекински"

94

криСТАЛИН

преди 10 месеца

Не е ли малко иронично за ръководител на такива важни международни институции като МВФ и Световната банка да се избере човек на име Сталинка? Да, някои ще кажат че родителите са и дали името и тя не е виновна. Но какво да кажем за невъзвратимите умствените увреждания причинени на подрастващата Сталинка от родители нарекли детето си на името на най-големия сатрап в историята на човечеството?

93

Анонимен

преди 10 месеца

Значи тези двамата, български специалисти със стаж при герб, работят заедно в Световната банка, сътворяват абсолютен гювеч от данни и тя казва, че "не е съгласна с констатациите." Нека Дянков да изпере пешкирчето. А представяте ли си какво са правили, когато са били министри в герберюшки правителства?