Снимка: Bloomberg

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Ел Салвадор, ядосани от въвеждането на биткойн като законно платежно средство.

Президентът Наиб Букеле казва, че криптовалутата ще помогне на салвадорците, работещи в чужбина, да изпращат пари у дома.

Но демонстрантите се опасяват, че това ще доведе до нестабилност и инфлация в обеднялата латиноамериканска страна.

Някои протестиращи подпалиха току-що инсталирана машина за биткойни, докато други държаха табели с надпис „Диктаторът Букеле“.

Миналата седмица Ел Салвадор стана първата страна, която използва виртуалната валута като законно платежно средство, заедно с щатския долар.

Демонстрантите, които се събраха в столицата Сан Салвадор по повод 200-годишнината от независимостта на страната, размахваха плакати с надписи "Не на биткойн“, „Уважавайте Конституцията“, „Измамени сме от биткойн“.

Около 4500 души, включително синдикалисти, студенти, здравни работници, фермери, адвокати, ЛГБТК групи, местни общности и членове на опозиционните политици излязоха на улицата, според оценките на организатора и "Ройтерс".

Те обвиняват президента, че използва авторитарни средства, за да затегне властта си.

Правителството предложи повече от 200 промени в конституцията, включително премахване на забраната за преизбиране на президент.

„Биткойнът беше много голямо икономическо решение и беше направено напълно нелогично, изпратено до конгреса и прието същия ден“, каза в интервю депутатът от опозицията Клаудия Ортис и добави, че не е ясно кой стои зад вандализма, предаде Bloomberg.

"Преживяваме дълбока фискална криза с високи разходи за живот и безработица и отговорът на правителството, вместо сериозна икономическа политика, е да приеме биткойн като законно платежно средство."

Букеле затвърди контрола си върху съдебната система, която наскоро му позволи да се кандидатира за втори пореден мандат въпреки конституционните ограничения.

През май той уволни съдиите от конституционния състав на Върховния съд, висши юристи в страната, както и тогавашния главен прокурор.

Смените бяха бързо гласувани, което предизвика остри критики от страна на САЩ, както и от водещи международни правозащитни групи, които описаха тези действия като завземане на власт.

"Важно е да се каже тази сутрин: Стига вече! Това, което правителството прави, е арогантно, това е авторитаризъм", заяви протестиращата Дора Ривера пред агенция "Ройтерс".

Букеле все още се радва на силна подкрепа в Ел Салвадор, като неотдавнашно проучване във вестник La Prensa Grafica показва 85,7% одобрение за президента.

Букеле, който беше критикуван, че изпрати войници и полиция да окупират Конгреса през 2020 г. като начин за натиск върху депутатите, преди партията му да спечели мнозинство на парламентарните избори, трябва да даде изявление в сряда вечерта (четвъртък сутрин българско време).

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase