Снимка: архив, БГНЕС

"Ще разбия и ще смачкам трафикантските мрежи. Клиентите им ще знаят, че могат да платят 1000 или 2000 долара и пак да не достигнат Гърция", закани се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция Франс прес.

В очакване на бежанска вълна от Афганистан Гърция изгражда мигрантски центрове по егейските острови.

Мицотакис заяви, че при необходимост властите могат да разширят 40-километровата ограда по границата с Турция по река Марица, но предупреди другите държави членки на Европейския съюз, че не бива да очакват Гърция да реши мигрантския проблем сама, предаде БНР.

Още по темата

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че досега не се наблюдава бежански поток от Афганистан. Вътрешно разселените афганистанци обаче са милиони и ще се увеличат още повече, ако хуманитарната помощ от чужбина не бъде увеличена значително, допълни той.

Същевременно гръцкият премиер Мицотакис съобщи, че Гърция и САЩ преговарят за удължаване на военното си сътрудничество с 5 години.

Сегашното споразумение между Атина и Вашингтон се налага да бъде подновявано ежегодно.

Кириакос Мицотакис изтъкна, че наред с разширеното сътрудничество с американците правителството му продължава да подкрепя инициативата на Франция за по-голяма оперативна самостоятелност на европейските военни.

Заради напрежението с Турция в източно Средиземно море миналата година управляващите консерватори в Гърция подеха мащабна и скъпоструваща програма за превъоръжаване на флота, авиацията и ракетните войски.

Предвижда се въоръжените сили да бъдат увеличени с 15 000 военнослужещи.
 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.